OpenVPN är ett av de nyaste säkerhetsprotokollen som finns tillgängliga. Det råkar också vara en av de säkraste. Det är det föredragna säkerhetsprotokollet av högkvalitativa VPN-tjänst providers eftersom det använder kryptering i båda ändar. Nyckeln till krypteringskoden är endast känd av avsändaren och mottagaren av anslutningen. Det fina med OpenVPN är att det ständigt förbättras. Det är baserat på TLS och SSL-protokollet och är helt öppen källkod.

PPTP

PPTP är även känt som Point-to-Point-tunnelprotokoll och är en av de tidigaste formerna av onlinesäkerhet. Det utvecklades ursprungligen av Microsoft för tidiga uppringda anslutningar. Även om det är ganska snabbt jämfört med andra protokoll, visar dess ålder verkligen. Det anses vara en av de minst säkra metoder som finns.

SSTP

SSTP, eller Secured socket tunnel Protocol, utvecklades också av Microsoft och kan hittas på Windows-maskiner. Det fungerar mycket på motsvarande sätt till OpenVPN. Endast två parter i överföringen kan avkryptera data, vilket gör det till ett mycket säkert alternativ.

L2TP/IPsec

Detta protokoll kombinerar metoder från två olika metoder. Dessa omfattar L2TP (Layer 2 Tunneling Protocol) och IPsec. Den använder nycklar för att kryptera och dekryptera data i båda ändar. Även om detta kan låta som liknar något som OpenVPN, sättet att denna process utförs är mycket olika. I allmänhet är L2TP/IPsec inte tros vara lika säker som vissa andra alternativ. Faktum är att många tror att stora statliga övervakningsorgan redan har utvecklat ett sätt att knäcka detta protokoll. Oavsett om det är sant eller inte, många VPN-leverantörer använder detta protokoll eftersom det redan är inbyggt i en hel del mobiltelefoner.

TLS and SSL

SSL, som står för Secure Sockets Layer, är den ursprungliga metoden som används för att säkra webbplatser. Du kanske har sett att akronym någonstans i din webbläsare när du ansluter till en HTTPS-webbplats. TLS, eller Transport Layer Security, är den nya versionen av SSL och gör ett ganska bra jobb på att tillhandahålla en säker anslutning.